ZON!! En meteen kijk ik anders. Nog niet naar alle bloemetjes, want die houden zich nog even in, maar naar het licht op de bomen, en de schaduwen. En het ruikt anders, bodemgeuren.

Ik zie iets geels langsvliegen en inderdaad: het is een citroentje. De eerste. En het lijkt op deze bladzijde of ik er meerdere zag, maar het is steeds dezelfde die ik getekend heb. Ik zag hem zelfs op een blaadje op de grond zitten en ben hem heel zachtjes zo dicht mogelijk genaderd en op mijn hurken kon ik hem heel rustig bekijken. Vooral het paarsbruine stukje onderaan zijn vleugels kon ik heel goed zien. En zelfs zijn kop, antennes en monddelen. Ietsje verderop zat een dikke aardhommel onder een blad., helemaal stil. En in de lucht tussen een paar blaadjes hing een spin op zijn kop onder een net. En ik zag twee lieveheersbeestjes, en als je die eenmaal ziet, zie je ze overal. En op allerlei bladeren van de Doronicum zaten bewegingsloos grijze vliegen. Wat veel diertjes al, ik moet nodig mijn ‘Kleinebeessiesboekje’ aanvullen.

Dat zie je allemaal alleen maar als je heel dichtbij bent, bijna zittend op de grond. En dat zegt iets over het weer en de tijd van het jaar. En over de temperatuur: dit doe je niet bij kou en ijzige wind. Dat vind ik zo leuk aan schetsen, de bladzijden wordt gaandeweg waarschijnlijk steeds rustiger en gedetailleerder.