schetsreizen

Het begon in 2007, toen ik samen met een van mijn cursisten op het idee kwam om een week te gaan schetsen in Zuid-Portugal. In het mooie, rustige deel van de Algarve zijn we een week lang op zoek gegaan naar de mooiste plekken om te schetsen. Het was zo'n succes, dat ik het jaarlijks ben gaan herhalen. In maart, als in Portugal het weer al aangenaam is en er al veel planten in bloei staan. Uiteindelijk werd het een geheel verzorgde reis, waarbij de deelnemers zich niet hoefden te bekommeren om de organisatie. Elke dag met de auto erop uit.

Na afloop van de dagelijkse excursie werden de schetsen afgemaakt aan tafel in het vakantiehuis. Een tafel die binnen de kortste keren ook vol lag met pennen, potloden, aquarel en allerlei mooie schelpjes, dode garnalen en geplukte bloemen van onderweg. Dat is het idee achter de schetsreizen. Genieten van het samen tekenen. Maar ook, anders kijken naar de omgeving, intensiever beleven door te tekenen, schrijven tijden het schetsen, humor gebruiken, gedachten en gevoelens noteren. Het tastbare resultaat van de reis is een heel persoonlijk en dierbaar document van een bijzondere week.

Met zo'n klein gezelschap, en met een auto, ben je natuurlijk heel flexibel. Je kunt reageren op de mooie dingen die je onderweg ziet, en je kunt je programma dagelijks aanpassen aan het weer. Maar natuurlijk heb ik in de loop der jaren ook wel een hele hoop heel geschikte plekjes leren kennen om te schetsen. De mooiste straatjes in Tavira, het rotsenstrand met de bloemenkust van Praia de Galé, en het jaarlijkse hoogtepunt: Cacela Velha, een wit dorpje op een heuvel aan zee.

Daar kwam een jaarlijkse schetsreis naar Engeland bij. Aanvankelijk naar het historische havenstadje Rye, later met verblijf in een verbouwde graanschuur in Brede. Een heel geschikt startpunt voor dagelijkse excursies naar heel gevarieerde schetsonderwerpen in Sussex en Kent: zoals de kathedraal in Canterbury, de prachtige tuinen van het landhuis Great Dixter, de stenenstranden en de pier van Eastbourne en de krijtrotsen The Seven Sisters. Maar ook het plaatselijke kerkje, de wekelijkse Farmers Market en de pub werden bezocht.

Het is geweldig om met een klein groepje - we waren nooit met meer dan zes personen - een week lang de hele dag met tekenen bezig te zijn, eigenlijk alleen onderbroken door de maaltijden. Het tastbare resultaat van zo'n intensieve schetsweek is een mooi schetsboek, vol uitgewerkte tekeningen van al die heel uiteenlopende onderwerpen: mensen, bloemen, stranden, rotsen en de onverwachte dingen die je onderweg tegenkomt. En ook de heen- en terugreis zijn geweldige onderwerpen. De vliegreis naar Portugal met wachtende reizigers op het vliegveld. En zeker ook de bootreis van Duinkerken naar Dover: als je langzaam de Engels krijtrotsen steeds dichter nadert.

.