Vandaag moeten we weer eens in Groningen zijn, en na onze boodschap besluiten we een beetje door de buurt te dwalen. We komen door de Kastanjelaan (waar grootbladige iepen staan), door de Moeslaan (zonder appels) en door de Radijsstraat (zonder radijs). Ik vind dat niet kunnen. Stel je voor dat je autistisch bent, dan loop je elke dag tegen die onvolkomenheden aan. Bovendien vind ik radijs geen naam voor een straat; dat lijkt me heel ongeschikt als laanbeplanting.

Maar bij het uitgaan van de Radijsstraat moet ik wel even stoppen omdat ik een boom zie die ik niet ken. Mijn interne zoekmachine werkt op volle toeren terwijl ik parkeer en uitstap. Een vrij kleine boom, die nog volop in blad zit. Groot, rond blad zonder veel tanden. Soms met al prachtige herfstkleuren, die nog veel meer moois beloven. Dat lijkt een meelbes. De onderkant van het blad is inderdaad zacht behaard. Maar de meelbes heeft niet zulke grote vruchten aan het uiteinde van de takken. Waar ik net niet bij kan. Dus raap ik wat vruchten, die ruw voelen en hard. Ze zijn mooi rond en hebben een appelachtig uiterlijk. Het ruwe gevoel komt van heel veel kleine lichte stippeltjes, lenticellen.

Thuisgekomen bestudeer ik hem. Het blijkt inderdaad een appelsoort en wel Malus tschonoskii. Genoemd naar de Japanse botanicus Tschonoski. Als ik hem opzoek op internet blijkt hij in Belmonte in Wageningen te staan, waar ik gewerkt heb nota bene. Leuk, zo’n nieuwe kennis.