Bij de kringloop vond ik van de zomer deze vlechtwerken van graan. Het was een hele bak vol voor een euro, en het zag er verwaarloosd en oninteressant uit. Op het eerste gezicht oude troep. Maar omdat ik bezig was met het tekenen van tarwe voor een boek over het Hogeland, besloot ik het toch maar mee te nemen.

Nu het schetsen van de landschappen op een wat lager pitje staat, ben ik in mijn atelier bezig met stillevens. Waaronder dit. Het lijkt me een leuke toevoeging om te laten zien wat de mensen vroeger maakten in de koude winters. Dat stel ik me tenminste zo voor: in de strenge winters vroeger met de restanten van de oogst bij de kolenkachel… Ik weet het niet, straks zijn ze toch gewoon van Ikea. De vlechtwerken zijn nog heel mooi en nauwelijks beschadigd en de touwtjes om ze op te hangen zitten er nog aan.

Pas als je het gaat tekenen blijkt het erg ingewikkeld in elkaar te zitten. De vormen zijn bepaald door de vouwmogelijkheden van de stelen, en tegelijk op het feit dat de ronde stelen platter worden als ze gevouwen worden. Dat kun je mooi zien in de hoeken. En dat is heel moeilijk om te tekenen, maar leuk als het lukt.