Elke dinsdag teken ik insecten bij ‘Doezoo’ in Leens, mijn geliefde insectendierentuin. Afgelopen dinsdag was mijn auto stuk, dus ging ik op de fiets. Voor degenen die mij kennen zal dat een schokkende mededeling zijn: ik fietste in Amersfoort nooit, en nu opeens…. En dan ook nog meteen drie kwartier naar mijn ‘werk’. Het is allemaal anders hier in Groningen.

Anyway, ik ben op de fiets. Dat vraagt op de terugweg om een ommetje. Bovendien als er heel spannende fietspaden opduiken met fietsknooppunten, is dat zonder kaart vrij simpel te doen. Dus ik slinger-de-slinger door het Hogeland en raak zelfs een beetje uit de route omdat de akkers hier zo groot zijn dat doorsteken geen optie is. Ik maak wat schetsjes voor mijn verzameling en verwonder me over de vogels en vooral over de tientallen vlinders. En over de variatie aan landbouwgewassen.

Neem nou dit. Geen idee wat het precies is, maar het lijkt me rogge. Ik kom er niet echt uit, en ik zal eens vragen bij de betreffende boer. Gewoon het erf oplopen. Maar wat het ook is: het was een enorm leuk gezicht, zo’n veld vol met dansende aren waarvan alle naalden wijd uitstaan. Lekker eigenwijs.