Er is in Groningen veel architectuur te vinden in de stijl van de Amsterdamse School. Een aantal Groningse architecten was daardoor sterk beïnvloed. Dat zie je hier vaak terug: in woonhuizen, kantoorgebouwen, kerken en zelfs boerderijen. Ook de leden van kunstenaarsvereniging ‘de Ploeg’ hielden zich bezig met industrieëel ontwerp en grafiek.

Gisteren bekeek ik de Boaz Kerk in Westeremden. We hadden al eens bewonderend buiten gestaan en vandaag was de kerk open in het kader van een architectuurmanifestatie. Een lezing over kleuren en pigmenten van de Amsterdamse School heb ik helaas gemist, maar zittend in de kerkbank heb ik enorm genoten van de prachtige details van de banken en ramen. De heel bijzondere kleurencombinatie kon ik met behulp van mijn onafscheidelijke kleurenkaartjes heel goed noteren. Eén stukje van de kerkbank ben ik vergeten op te schrijven. Het zou groen kunnen zijn, maar net zo goed rood, of zwart.

Ik merk dat ik niet zomaar iets kan invullen, dus laat ik het maar wit. Het is een kleine moeite om er een foto van de kerk bij te pakken en er een kloppend plaatje van te maken. Dat is alleen niet mijn opzet: ik wil mezelf (en mijn cursisten) leren hoe precies ik moet zijn in het schetsen. In sommige gevallen heel precies dus.