Langs de doorgaande weg in het noorden van Groningen liggen restanten van de oude kronkelende weg, die langs de boerderijen gaat. Om te schetsen is die weg leuker. Ik neem het stuk vlak voor Uithuizen, dat ‘De Streek’ heet. Het is overal even prachtig en het weer is stralend. Ik zit evengoed in de auto omdat ik met fietsen altijd zo veel tijd kwijt ben om ergens te komen. Het is heel handig om in de auto te schetsen. Je hebt alles bij de hand en als het begint te regenen (wat voorspeld is) zit je lekker droog. Muziekje erbij.

Deze boerderij van het kop-hals-romptype vind ik prachtig. Ik heb hem in de winter als een van de eerste schetsen gemaakt, met bruingrijze grond ervoor. Nu staat de akker in lichterlaaie van de rijpe gerst. In de akker ernaast uien, die enorm ruiken. Dat ruik ik door het open raam van de auto. Heftige geur. De bollen zélf zijn iets nieuws om te schetsen. Hoe krijg je die witte ronde vormen voor elkaar? Na een tijdje prutsen ontdekte ik dat het net zo gaat als al het witte in een landschap: niet tekenen. Alleen de omgeving kleuren. En die is bruin. Makkie.

Wat ook wit is, zijn de mooie driehoekjes bovenaan de daken van de twee gigantische schuren. Laat ik die nou niet mooi wit hebben gelaten.