Tijdens een wekelijks schetsommetje kom ik langs Schouwerzijl. Een prachtig dorpje in een heel mooi landschap langs het Reitdiep. De moeite waard om een hele tijd in rond te hangen, maar vandaag wil ik door. Ik rijd verder over de dijk naar Schaphalsterzijl. Vanaf dit dijkje heb je een fraai uitzicht over de polders. Het is een smal dijkje, maar er zijn uitwijkplaatsen gemaakt, speciaal voor mij, om te schetsen natuurlijk.

Als ik rechts kijk, denk ik dat ik hallucineer: ik zie roze, lila en rood in het landschap. Ik stop bij de eerste de beste parkeermogelijkheid en installeer me tegen de auto aan geleund met uitzicht op het landschap. Het is niet waar! Wat een bijzondere kleuren. Ik besluit ze zo goed mogelijk te noteren, omdat ik precies de werkelijkheid wil hebben. De kleuren van mijn kaartjes heb ik opgeschreven, en thuis aangetekend. Alleen heb ik deze schets met aquarel ingekleurd. Dat is nog heel lastig, want dan moet je het mengen. De achterste akker bijvoorbeeld is paars met lilabruin: potlood Luminance, ‘burnt sienna 50%’, een kleur die ik nog nooit gebruikt heb. En met aquarel moet je sepia en Windsor purple met elkaar mengen. Logisch.

Heel apart, het komt waarschijnlijk vooral omdat ik tegen de zon inkijk. Ik kan me heel goed voorstellen dat een schilder van De Ploeg dit zou overdrijven en abstraheren, want van dit naar fantasie is maar een heel kleine stap.