Vandaag was ik in Westernieland. Met kerst is het 300 jaar geleden dat Noord Groningen getroffen werd door een grote overstroming. In het kader daarvan zijn er in het Hogeland tal van kunstwerken gemaakt die daaraan herinneren of verwijzen naar een andere grote overstroming, overal ter wereld. In Westernieland staat het kunstwerk ‘Aquatheek’ van Groenewoud en Buij. Dit kunstwerk staat naast de kerk van Westernieland, tussen de historische graven. Het spreekt me erg aan, omdat het een verzameling is, en ik ben gek op verzamelingen en op de manier waarop ze tentoongesteld worden. Het kunstwerk is een open iglo-achtige constructie van hout met heel veel glazen potten. De bedoeling is dat bezoekers deze potten vullen met water uit de omgeving. Ik vind het erg mooi, vooral omdat het water onder invloed van de zon gaat verkleuren.

Vervolgens heb ik een uurtje zitten tekenen op de oude begraafplaats. Zittend op een reusachtige liggende zerk heb ik de zon op het gras, de bakstenen en de bladeren geschetst. De sfeer heeft iets van Engeland, sterker nog, deze plek doet me sterk denken aan de kerk van Brede, waar ik met een groep op schetsreis geweest ben. Het zonlicht, het uitzicht tussen de bomen door, de stille vlinders, de oude inscripties op de zerken, het gele korstmos, een roodborstje, zelfs het onverstaanbare gebabbel van twee boeren geeft een vakantiegevoel.

Daarna heb ik mijn tocht over smalle weggetjes vervolgd en ben ik hier en daar gestopt om de oogst te schetsen. Alle tarwe is nu binnen, nu de uien en de mais nog. Vanavond hebben we gegeten van mijn tekenmodellen van vorige week: wortel, ui, en aardappel.