Ik woon voor het eerst van mijn leven in een akkergebied. Dat is wel wat anders dan weiden en rivieren. De velden zijn hier bijna iedere week anders; want er groeit van alles: tarwe, gerst, suikerbieten, prei, aardappels en koolzaad. Daarnet kwam ik langs mijn geliefde gerst-akker die ik elke week teken omdat hij steeds een andere kleur heeft. Het begint groen, wordt dan blauwgroen, geelgroen en oker en opeens ….. is hij gemaaid. Je moet er wel snel bij zijn als je iedere week iets wilt vastleggen. Ben benieuwd wat ze er nu mee gaan doen, ploegen waarschijnlijk, maar dan?

De aardappels bloeien. Je ziet enorme groene velden, die opeens een lichtpaarse waas van bloemtrossen hebben, of een spierwitte wolkenmassa. Die witte rassen lijken wel veel voller te bloeien. De bloem zelf is van dichtbij net een bitterzoet met zijn donkergele meeldraden. Die steken als speren onder de hangende bloem uit, mooi. Het klopt dat de planten op elkaar lijken want ze zijn allebei familie van de Nachtschaden, een bedenkelijke familie met nogal wat maffia. Ze handelen in ondergrondse waar en bovengronds wassen ze het wit.

Zal ik het over tien jaar ook nog zien, deze bollenvelden? Of ben ik het dan spuugzat? Ik hoop het niet. Ik hoop dat ik er ieder jaar weer van geniet dat die piepers zo mooi bloeien: de bloesem van patat.