Essen zijn hoge bomen met geveerd blad en rijzige stammen. Ze kunnen erg oud worden en begroeid raken met prachtige korstmossen, zoals de hoge essen in de Vogezen. Het zijn bomen die goed groeien op vochtige plekken, en ze staan door de hele provincie Groningen langs wegen en om boerderijen heen. En nu hebben ze essentakziekte (Chalara fraxinea), een schimmel die de vaten aantast. Deze schimmel wordt niet verspreid door insecten, zoals bij de iepenziekte, maar door de wind: help. En er is niets aan te doen. Deze ziekte is in 2010 in Groningen aan komen waaien en heeft zich van daaruit verder over Nederland verspreid. Hier op het Hogeland zijn inderdaad heel veel essen aangetast.

Ik maak me zorgen. Sinds ik weet dat men op termijn alle aangetaste essen wil kappen, valt me pas op dat dit de meest voorkomende boom van het Hogeland is. Met uitzondering van de prachtige abelen staan alle wegen vol met mooie essen. Het zou een drama zijn als alles gekapt wordt, maar eigenlijk is het nu ook al een triest gezicht.

Daar zit ik over te denken, terwijl ik op een bankje langs het fietspad naar Warffum zit te tekenen. Met vulpen. En met een aar weegbree als penseel om de lijnen uit te wassen. Intussen zijn in het dorp alle dansers voor ‘Op Roakeldais’ aangekomen, is er in mijn atelier een hoop werk te doen, en ik zit hier een es te troosten. Maar dat vind ik eigenlijk het belangrijkste, want zonder natuur houdt mijn inspiratie op te bestaan.