Na de schetsexcursie ‘Mensen schetsen in een park’ in het Vondelpark in Amsterdam zit ik nog een tijdje op het Museumplein. Met een ijsje op één van de roodpaarse bankjes. Het is heerlijk weer, niet te warm, maar zonnig en windstil. Overal lopen en zitten mensen en ik voel me trots dat ik in zo’n prachtige stad mag zitten, sterker nog, dat ik er naar toe kan gaan wanneer ik maar wil.

Aan de overkant is een man zeepbellen aan het maken met twee stokken en een draad. Fascinerend om te zien hoe groot die bellen worden. Natuurlijk staan er allerlei kinderen te kijken. Ontroerend. Onschuldig.

Ik begin een schets met een toren van het Rijksmuseum. De lucht is opeens heel donker, maar het blijft gelukkig droog. Ik schets met mijn Pentel Brush in grote vlekken de geknotte platanen, het Rijksmuseum met een Staedler 0.05 en met de kleurpotloden die ik vandaag toevallig bij me heb. Opeens, als ik de mensenmassa aan het tekenen ben, bekruipt me een onbehaaglijk gevoel. Er staan daar wel erg veel mensen op een kluitje. Stel dat daar zo’n idioot met een bom loopt…. Ik besluit mijn ogen goed open te houden, maar het is toch een nieuwe ervaring die ik niet ken. De gedachte heeft me ook niet meer verlaten, helemaal niet toen ik op het stampvolle Centraal Station aankwam. Ik geloof dat ik niet zo snel weer zo’n menigte zal opzoeken.