En toen was ik opeens in Cambridge. Ik was daar voor een paar dagen met vrienden om een studie te maken van het landschap waar de schilder John Constable gewerkt heeft. Ik heb niet alleen het betreffende landschap getekend, maar nog veel meer. De bloemrijke resten van een huwelijk in een mooi kerkje, een heuse voetbalwedstrijd in Ipswich, wat landschappen hier en daar, veel bloemetjes langs de weg natuurlijk, mensen op de boot, de repetitie van een kerkkoor, en de Botanische tuin van Cambridge. Helemaal te gek. In totaal 74 bladzijden…. in vijf dagen.

Wat me het meest is bijgebleven is een struik die ik niet kende. Niet van plaatjes, niet van flora’s, gewoon helemaal nooit gezien. Een struik zoals Eleagnus (voor de kenners) maar dan met prachtige wit- en donkerrode bloemen en een fontein aan rode meeldraden. Zo feestelijk. En de knoppen hebben de vorm van een antieke duikershelm.

Als ik zoiets zie, vergeet ik alles en móet ik hem bestuderen, tekenen, voelen, ruiken, om thuis te kunnen opzoeken. Ik kan nog net mijn mede-reizigers vertellen dat ik eerst moet tekenen, maar dat is het dan. Verder ben ik volledig in aanbidding. Geen houden aan. Gelukkig kennen ze me een beetje.

Ik heb de struik gedetermineerd als Acca sellowiana. Volgens Wikipedia zijn de ovale groene vruchten nog te eten ook.