Ik heb last van mijn rug, dus moet ik een plekje zoeken waar ik goed kan zitten en het moet in de schaduw zijn, want het wordt 30 graden. De theetuin in Eemnes. Ik was er in het vroege voorjaar, toen ze net alles grondig hadden gesnoeid. De bomen waren gekortwiekt omdat er een vliegroute moest komen voor de nestelende ooievaars (ik dacht eigenlijk dat die wel een beetje zouden kunnen sturen met hun vleugels….).

Nu zag ik dat je inderdaad niet ontkomt aan een grondige snoeibeurt in het voorjaar. De wilgen moeten een klein knotje houden, bramen groeien meters in één seizoen, groot hoefblad is erg mooi, maar groeit waar je bij staat, en zo is er nog het één en ander te onderhouden. Het gras moet bijvoorbeeld steeds gemaaid, denk ik. Wat me een enorme klus lijkt met al die leuke zitjes overal.

‘O, kijk eens wat een prachtige hortensia’s’!, roepen alle vrouwen die voorbij mijn privé-nisje komen, maar ik kan het niet met ze eens zijn: ik mag ze niet zo, die planten. Zo enorm, zo aanwezig. Dus heb ik er ontzettend op zitten werken, en dat is te zien, lijkt me. Stop maar Tru, het is niet je ‘ding’.