Tweede Kerstdag. De Menkemaborg zou helemaal verlicht zijn met echte kaarsen en op het kabinetorgel zou Hans Nomen spelen; onze dorpsgenoot. Volgens de krant en de flyers. Ik ben er geweest om een uur of drie, toen het nog niet helemaal donker was, maar al wel erg sfeervol. En druk.

Je kunt de kamers niet in, maar ik had gehoopt dat dat vandaag wel zou mogen. Ik voelde me tenminste een beetje teleurgesteld. Het was dus turen vanaf de kleine plek bij de ingang achter het rode touw. Gelukkig kon ik een beetje tegen de deurpost leunen om te schetsen. Opeens scheen er een dikke straal zon door het hoge raam op alles wat goud was en de pijpen van het orgeltje begonnen te stralen. Dat wilde ik onthouden en thuis proberen weer te geven. Mooi sfeertje, terwijl je ook nog mooie muziek hoort. (Eigenlijk doe ik aan mindfullness, maar dan in een paar seconden). Een meneer en een mevrouw naast me keken mee in mijn boekje en we raakten aan de praat. Over schetsen, over essentie en snelheid. En het belangrijkste: over herinneringen. Want dat is mijn eigenlijke doel. Dat ik later als ik groot ben op mijn stoel achter de geraniums zit te mijmeren over die mooie middag in december.

Omdat tussen Hans en mij een mijnenveld van beveiliging lag, heeft hij me op afstand toestemming gegeven voor het publiceren van deze schets. Waarvoor dank.