Kampioenschap van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers afdeling provincie Groningen in de Op Roakeldaishal te Warffum. In onze grote danshal stonden rijen kleine kooien, zo’n 3 boven elkaar met tl-lampen erboven. Langs alle wanden, maar ook dwars erop, zodat er honderden vogels te zien waren. Allemaal op soort bij elkaar, en een groot rozet voor elke winnaar. In het midden van de ruimte twee grote kooien met mooie struiken en takken erin. In één van de kooien bleken bij nader inzien glansgroene spreeuwen te zitten.

Ik heb mijn ogen uitgekeken. Wat een prachtige soorten allemaal, en alles wat ik hoopte te zien was er. Goudamadines natuurlijk, zebravinkjes, prachtrosella’s, halsbandparkieten en duifjes. Heerlijk. Ik had natuurlijk voor de zekerheid mijn schetsboekje meegenomen, maar niet de kleurenkaartjes. Nou was dat ook geen doen geweest, om voor elke kooi met die kaartjes te klooien. Maar het resultaat is dat ik thuis te weinig informatie had. Bruin…ja. Wat bruin? Hoe bruin?

Het allermooiste waren de langstaartglansspreeuwen. Wat een naam. Superslanke vogels met een enorme staart, in de kleuren paars, groen en blauw: maar allemaal in een metallic-uitvoering. In eerste instantie zie je een lange, donkere, slanke vogel met een iets kromme dunne snavel, maar als je dan een tijdje staat te kijken zie je opeens puur paars in zijn staart. En groenblauw op zijn rug. Helemaal geweldig. Ik heb ze getekend door van vier vogels in aparte kooien één model te maken. Ze waren zo beweeglijk dat het veel energie kostte. Ik vroeg een paar mannen die naast de kooi zaten of die vogels van hen waren. Dat niet, want ze waren veel te duur.