Ik ben aan een nieuw project begonnen: het vastleggen van het wintersilhouet van alle Noord-Groningse dorpen. Veel dorpen hebben een prachtig silhouet in de winter, met kale bomen en boerderijen in de polder. De kunst is om elk dorp zo kenmerkend mogelijk weer te geven. Dat begint meestal met een kerk, en vaak ook een oude molen. Dan de grootste schuren en boerderijen, en bijzondere dingen zoals windmolens. Het is vaak een hele toer om niet alleen de beste plek te vinden, maar ook steeds op ongeveer dezelfde afstand. Voor de dorpen die ik nog niet zo goed ken, kan dat behoorlijk lang duren, en rijd ik meerdere malen rond het dorp.

Ik werk vanuit de auto. (Hoezo lui? Je denkt toch niet dat ik met dit weer buiten ga zitten om heel gedetailleerd te tekenen met een Micron-pennetje 005?). Dus ik zit in een warme auto met alle spullen op de bijrijdersstoel naast me. Omdat ik achter het stuur zit, is het een beetje manoeuvreren met mijn boek van Derwent, dat maar liefst 45 centimeter breed is. Het plan is dat ik meteen alles definitief teken, dus dat moet ter plekke en dat kost veel concentratie. Ik doe tien minuten over het wennen aan de plek, wennen aan mijn spullen, aan de vogels die heen er weer vliegen. Voor mij is tien minuten vrij lang.

Vervolgens doe ik een half uur over een tekening. Eerst zet ik een paar punten met potlood: bijvoorbeeld de hoogste boom en de breedte van het landschap. Dan begin ik in het midden bij iets bijzonders. En zo werk ik linksaf en rechtsaf al krabbelend met mijn pennetje. Het resultaat is heerlijk, vind ik, want elke tekening wordt compleet anders, terwijl het toch duidelijk een serie is. Een omvangrijke serie. Nog veertig dorpen te gaan.