Je leest het goed: ik zit op Koningsdag in m’n eentje in de polder. Met mooie klassieke muziek (Cesar Franck!) en in de auto, maar toch: geen kleedjesmarkt vandaag vanwege de slechte weersvoorspelling. Toen ik wegging had ik nog geen idee waar ik heen zou gaan. Eerst maar es de straat uit. Van daaruit kun je kiezen, rechts naar Usquert, links naar Baflo. Ik aarzelde even en dacht toen aan Rita Verdonk die gisteren weer eens te zien was op televisie, en ik ging rechtdoor.

In een mum van tijd sta je in de polder. Wat is dat toch een rijkdom. Niet een beetje een weitje, maar een immense polder met hier en daar een boerderij, af en toe een gek bruggetje, bomen om een hoeve heen, en lucht, heel veel lucht. Het geeft me een gevoel van geluk en een enorme opluchting alsof ik een vogel ben die eindelijk weer voluit mag vliegen. Zoals de bruine kiekendief die ik een tijdje heb zitten schetsen.

Dus wordt die lucht vandaag mijn onderwerp. Vijftig tinten grijs. Gelukkig heb ik mijn kleurenkaartjes bij me, zodat ik heel precies kan kijken welk grijs het nu allemaal is. Tussen het werken door maak ik even een schetsje van het beeld in mijn achteruitkijkspiegel. Het is zoals ik leef: ik ben me op de achtergrond bewust van de NAM en wat ze allemaal aan het doen zijn hier in Groningen, maar ondertussen teken ik luchten.