Insectenwereld ‘DoeZoo’ in Leens is een met veel liefde opgezet museum/dierentuin van kleine dieren. Geweldig, dat er zo’n plek is. Ooit had ik dat in Londen ook gezien, bij het Museum of National History. Daar zijn nu alle insecten opgeslagen ‘in stock’ en staan de grote wandelgangen en zalen vol met dinosaurussen en bijbehorende knuffels. Volgens mij is dat precies het verkeerde signaal. Kinderen trekken met grote uitgestorven dieren, want ‘daar houden ze van’. Eerlijk gezegd was ik tijdens mijn eerste bezoek aan DoeZoo ook teleurgesteld, toen ik zag dat ieder kind met een slang op de foto mocht. Dat leek me een sensatie die niet zo past bij insecten. Vandaag bleek dat dat slechts een onderdeel is van het programma, dat er op gericht is om kinderen te leren dat elk dier een individu is.

Dit museum is van een geestverwant. Iemand die zich geen bal aantrekt van wat iedereen er van vindt, maar gewoon een insectenmuseum begint. Net als ik destijds het Vindselmuseum. Een natuurliefhebber/bioloog die vindt dat kleine diertjes er ook mogen zijn, zoals ieder dier. Ontwikkeld met alle liefde en inzet die hij in zich heeft. Simpel, met charmante oplossingen en natuurlijke middelen. Ik was er al op gevallen toen we hier nog niet eens woonden, en toen al nam ik me voor om al die diertjes te gaan tekenen.

Het liefst had ik een aparte tafel gehad in een kamertje waar ik al die insecten mocht natekenen. In de praktijk moest ik het doen met slecht licht en een onhandige blik in de lades. Vandaar dat de eerste kevers overdwars op het papier staan. Ik durfde er nog niet goed voor te gaan zitten. Misschien dat ik het nog eens voor elkaar krijg om al die vlinders in alle rust na te tekenen. Ik ben er vandaag in ieder geval vier uur geweest.