Gisteren was ik weg, dus heb ik vandaag maar een schetsje gemaakt.

Pas in de middag werd het een beetje droog, dus deze schets is van een uur of vier. En wat me meteen opviel toen ik door de Hoofdstraat liep: de zon schijnt natuurlijk heel anders op het geheel nu. En dan zie je zomaar een brede tak van de vleugelnoot dwars door de ramen, dat is me nooit eerder opgevallen. Je kijkt dus door twee ramen tegenover elkaar dwars door de kerk. En zie die ramen dan maar eens goed getekend te krijgen, leunend tegen de kastanje. Met wit uitgespaarde ornamentiek. Het lijkt nergens naar. En hoewel ik op het punt stond om even een foto te maken en na te tekenen, besloot ik toch door te zetten.

Wat me ook opeens opviel door het andere licht waren de kleurverschillen in de muur van de kerk. Ik heb ooit in Portugal een hele studie gemaakt van afgebladderde en beschimmelde muren, hoe je dat moet doen in aquarel, en staand in een dorpje. Maar als het je eigen dorp betreft is het toch opeens meer zorgelijk dan artistiek. Want het zal weer opgeknapt moeten worden, en dat gaat geld kosten. Maar als je tekent is het mooi.