Nog steeds in de Vogezen? Nee, ik werk thuis mijn boek nog een week lang bij met teksten en verbeteringen. Streepje hier, tekstje daar, heerlijk om te doen.

Vandaag was ik bezig met het beschrijven van deze boomstronken. Ze zijn blijven staan en helemaal begroeid geraakt met allerlei leuke mossen, varentjes en paddenstoelen. Allerlei soorten groen en allerlei vormen. Meestal staan ze in donkere bossen waar het licht te slecht is om te fotograferen, en dat bleek wel toen ik thuis mijn foto’s bekeek: allemaal mislukt. Ik was ervan overtuigd dat deze schets wel erg goed gelukt was. Totdat ik hem liet zien aan anderen. Ze zagen helemaal niet wat het was: ‘abstract’, ‘waterval’. Ai, er is dus iets mis mee, maar wat?

Tekenen gaat toch vooral over communicatie. In mijn geval dan. Ik wil geen emotie laten zien, maar het onderwerp zelf waarop ik val. Ik wil laten zien wat ik zo mooi vind, of waar ik enthousiast over ben. Als dat niet overkomt omdat het niet te ‘lezen’ is, schiet ik mijn doel voorbij. Ik denk dat ik dit soort boomstronken zo goed ken en altijd zo intensief heb bekeken, dat ik vergeet te tekenen waar het om gaat, namelijk juist de details. Welke mossen precies, en waar zijn de varentjes, en waar zijn de paddenstoelen? Dit is nou juist een onderwerp om heel gedetailleerd te tekenen, en juist niet te snel en abstract. Weten we dan ook weer.