Na 16 jaar ben ik weer terug in de Vogezen. Mijn geliefde gebied waar we vroeger met het gezin jaren achtereen doorgebracht hebben. In een veel te koud en veel te natte boerderij op een grasveld middenin de bossen op een berg. Maar wat een vrijheid !
De vorige keer was ik in de jeugdherberg van Xonrupt-Longemer, en die is me zo goed bevallen, dat ik er weer gereserveerd heb. Ik wilde net als in 2009 een botanische werkweek houden om mijn Flora aan te vullen. Alleen heb ik dit keer een paar kunstenaar-vriendinnen mee gevraagd.

De Vogezen is groen, heel groen. Overal groeien veel mooie mosjes op grote stenen en op stobben van bomen. In allerlei kleurtjes en vormen. De bergen zijn ook groen, blauw soms, in de verte. En over al dat moois hangt de hele dag mist, regen of ander laag spul. Ik heb geprobeerd de flarden mist te schilderen met aquarel, maar het vergt geduld, want de berg moet gekleurd worden, zonder dat de natte plek geraakt wordt. Dan laten drogen (wat een probleem is met al dat vocht) en dan de scherpe bomen tegen de witte wolkenflard plakken.

Het was een natte week, maar ik heb 20 planten getekend, dus het was zeer geslaagd. En de groep was stimulerend en inspirerend.