Ik had de hele dag gewerkt aan een boekje voor de cursus ‘Vlinders en insecten tekenen’ toen ik om een uur of vier de prachtige lucht pas zag: boven de twee kruisende daken van de overburen zag ik een mooi oranje wolkje in een klein puntje lucht. Het was zo’n dag geweest met heel donkere onweersluchten, zon er tussendoor en regenbogen.

Ik dacht meteen dat ik daar wat mee moest; in de auto naar een polder, spullen mee en hard werken om die zonsondergang vast te leggen. Maar ik zag er tegenop. Welke spullen? Welke polder? Met de auto of toch op de fiets? Ik had de hele dag al gewerkt en ik werd al moe van het bedenken.

Maar voor ik het wist zat ik de lucht zomaar te schilderen, zittend achter mijn bureau, waar je het minst mooie uitzicht hebt van heel Amersfoort. De kleuren veranderden zo snel dat ik om de vijf minuten een nieuwe schets kon maken. Ze staan een beetje door elkaar op de bladzijde doordat ik zo snel moest werken. Ik herinner me dat ik hetzelfde al een paar keer eerder heb gedaan: in Schotland, Sint Maartenszee en Zuid Engeland. Het is heel leuk om te doen, hard werken en steeds nieuwe verrassingen. Ik kan het iedereen aanraden.