Ik had een landschapsles vandaag en besloot naar de Noordpolder te gaan voor de luchten. Vanuit mijn huis aan de Hoofdstraat zie je wel veel lucht, maar geen polder, dus je mist de grote samenhang. Voor luchten schetsen heb je het overzicht nodig. Je moet de hele hemel kunnen zien om verbanden te leggen. Wat gebeurt er precies, waar gaat de wind heen, hoe is de ondergrond van de wolkenlucht, waar staat de zon, wat doet het licht met het landschap, enz., enz.

De bedoeling was kleine schetsjes te maken van verschillende luchten. Aantekeningen erbij van de kleuren en thuis uitwerken. Sommige wolken moet je tekenen, maar andere maak je door de opgeschreven kleuren door elkaar heen te werken. We zagen lila en bruin in een wolk, vraag niet hoe het kan. Het gaat om de sfeer en het ‘grote gebaar’, en dat kun je met de kleuren voor elkaar krijgen. Soms.

Het was echt schitterend, grote wolkenpartijen, diep-indigo luchten en stralende zon achter de wolken. En door dat aparte licht zijn de bermen opeens felgroen. Wat is dat toch mooi. En wat handig om dat vanuit een auto te doen. Dat is praktisch als zo’n lucht naar beneden dreigt te komen, maar ook omdat je even wat meer actieradius hebt. Ik geniet hierboven in Groningen.