Deze bladzijde van het Schetsdagboek is al een week oud. Vorige week had ik twee oud-cursisten op bezoek die kwamen kijken hoe ik nu woon en ze wilden wat van de omgeving zien. Meestal doe ik eerst een rondje Warffum en de tweede dag een rondje Hoogeland. Ik ben trots op mijn nieuwe omgeving en laat alles graag aan anderen zien. Het was vrij regenachtig, dus ik had al een paar binnenlocaties in mijn hoofd (Theemuseum, Wierdenmuseum, Doezoo, een paar antiquariaten) en ondertussen dwaalde ik over het polderland. Maar de waddendijk moesten we natuurlijk wel even op, want dat moet je wel gezien hebben. Een beetje link wel, want het is een stukje terug als er een grote bui aankomt.

De wandeling naar de dijk en de klim naar het hoogste punt zijn altijd een beetje saai: kortgegeten gras en een nette asfaltweg. Tot je met je hoofd boven de dijk uitkomt. En dit keer was het extra spectaculair. Het was om te beginnen vloed, en ik zie nu hoe geweldig dat is, want dan zijn alle vogels langs de waterlijn vlakbij te zien. Het was een hels spektakel: we zagen een enorme vlucht bergeenden, een witte reiger, een heleboel kleine vliegertjes, en een kakelende menigte verderop in het wad. We zagen ook nog een enorme haas naar de kust sprinten en iets wat leek op een zeehond. De lucht was zwaar indigoblauw (‘zwart’ noemen de meeste mensen dat) en er vielen zonnestralen op de okergeel lichtende kwelders. Schitterend. De andere helft van de lucht was juist heel rustig en licht gekleurd. Mooie spiegelingen op het water, en schaduwen langs het fel oplichtende gras.

Je wist gewoon niet waar je moest kijken, zoveel was er te zien. En we hadden het over het wel of niet vastleggen van zoiets. Wat en hoe. Dat is gewoon niet te doen. Tot ik thuis, uit mijn hoofd, toch maar dit plaatje ratste in mijn schetsboek. Uit mijn herinnering. En dat is dan het beste wat ik kon doen. Ook al zaten er ribbels in mijn papier door knipsels op de achterkant.