Dankzij internet kom je nog eens ergens. Op zoek naar een mooie sisal vloerbedekking voor onze tuinkamer kwamen we op internet uit in Genemuiden. Van oudsher bekend om zijn ‘Genemuider matten’, dus dat klopt wel. Genemuiden ligt dichtbij het veengebied rond Giethoorn waar veel biezen werden verbouwd voor het vlechten van matten. In Genemuiden is een heel aardig museum over deze oude technieken.

Ik was vorige week langs geweest om een groot stuk sisal te halen. In een hal met honderden rollen sisal keek ik mijn ogen uit. Een jongen op een heftruckje met een enorme paal aan de voorkant steekt de rollen zo uit de stapels vandaan. Het apparaat is voer voor scènes uit een James Bond film, maar dit terzijde. Gisteren gingen we terug omdat de maat van het stuk tapijt niet klopte.

Op weg naar Genemuiden dachten we een bezoekje te brengen aan Giethoorn. Ooit eens geweest toen we allebei nog kind waren, en daarna nooit meer. We reden langs het grote kanaal evenwijdig aan het dorp en keken in een van de toegangswegen van het dorp. Dat was meer dan genoeg. We hoeven er niet heen. We houden het bij de herinnering van vroeger. Dat lijkt ons veel beter. Genemuiden is een stuk rustiger.