Geen dieren vandaag. Ik ben niet zo van die Dagen. Hoewel we gisteren Het Leidens Ontzet hebben gevierd met wittebrood en haring, (wat ook een dier is) maar daar hoeft het niet speciaal een dag voor te zijn.

Mijn boekje is bijna vol. En voordat ik een nieuw boekje begin sluit ik het vorige af. Op de allerlaatste bladzijde maak ik met mooie kleuren of vormen of mooie letters een afscheidsbladzijde. Een soort samenvatting wat ‘we’ allemaal samen beleefd hebben. Dat is een soort dankwoord aan het schetsboekje, maar in feite dus aan mezelf en een ode aan het leven. Die bladzijden zijn fijn om te zien en leuk om later te lezen. En het is vooral een mooi gevoel om een boekje zo af te ronden.

Tijdens mijn laatste lessen heb ik veel tips gegeven over het afmaken van schetsbladzijden en over journaling. Journaling is een term die uit de VS en Canada komt, en het houdt in dat je de bladzijden in je schetsboek bewerkt en uitwerkt. Dat kan heel mooi zijn en heel bevredigend, maar ik vind het jammer als er alleen nog maar aan tafel gewerkt wordt, waarbij elke bladzijde vanzelf een kunstwerk wordt. Voor mij blijft het uitgangspunt: eerst een schets maken van iets dat je raakt. Cathy Johnson pleit daar ook voor. Vandaar deze lijstjes met te schetsen onderwerpen, om u te stimuleren.