Gisteren was ik terug in de omgeving waar ik opgroeide. Ik keek uit op de kerk van Dodewaard met een oude strang ervoor. Dat is een oude zijstroom van de rivier de Waal, die ooit buiten zijn oevers is getreden. Vroeger was dat eng, nu heet dat ‘Nieuwe Natuur’. Het is een heel mooi stukje Betuwe.

De dijk is bezaaid met bloemen: fluitekruid, scherpe boterbloem, af en toe een pluk dagkoekoeksbloem, heel veel bloeiende grassen, kruipende boterbloem en wede, een zeldzame kruisbloemige waar men vroeger blauwe textielverf van maakte. Mijn oude vrienden. De vreugde van het weerzien vertaal ik met spetters over de schets heen.

Terwijl ik vandaag in mijn atelier probeer dat beeld van gisteren te schilderen, zit Siep (de poes) tussen mijn aquarelbakje en mijn borst op tafel. Niet de meest handige plek. Af en toe krijg ik een dreun tegen mijn hoofd omdat hij aandacht wil. Als hij zelfs in de achterkant van mijn penseel gaat bijten, wordt het me te gortig en pak ik zijn lievelingsdoos, waar hij uiteindelijk tevreden in gaat liggen. Op aaiafstand.