Zondag was ik in het Von Sieboldhuis in Leiden om de tentoonstelling ‘Fuji in beeld’ te bekijken. Een tentoonstelling met onder andere het werk van Hokusai en Hiroshige, die beiden een serie uitzichten op de beroemde vulkaan Fuji bij Tokyo hebben geschilderd. Mooie en interessante tentoonstelling met veel verschillend werk.

Jammer dat wij zo’n berg niet hebben, ik zou ook wel zo’n serie willen maken. Wat we wél hebben is de Onze Lieve Vrouwetoren, die toch ook gerust wel zo’n 98 meter hoog is. Zou je die ook van verschillende kanten kunnen zien? Misschien is dat wel een heel leuk onderwerp. Ik besloot met de auto een rondje Amersfoort te doen. Het werd een leuke tocht van 64 kilometer, waarbij ik er voor moest zorgen genoeg afstand tot de stad te houden, anders ging de hele toren volledig schuil achter flats en kantoorgebouwen. Aan de westkant bij Soest lukte het sowieso niet, op een schets bij de Bokkeduinen na. Opvallend was dat ik steeds uitkwam bij beken en stromen: de Esvelderbeek, de Modderbeek, het Valleikanaal, de Eem en de Laak.

‘Bent u de weg kwijt?’ zei een wilgenknotter in Stoutenburg.
‘ Watdoetudaar?’ vroegen de scholieren die onder de brug doorfietsten bij de spoorlijn. ‘Tekenen’ riep ik. ‘Oleuk!’ riepen ze terug.
‘Ik heb de toren ook geschilderd’ zei een voorbijganger met hondje.
‘Halloooo, huh, haloo, lekkerhe?’ zei de papegaai bij het café in Achterveld.

En zo heb je overal aanspraak.