Mijn regelmatige afvalritje naar de vuilstort in Usquert is altijd goed voor een paar schetsen. Vandaag had ik mijn boekje maar meegenomen, en jawel: mijn onderwerp dient zich altijd vanzelf aan. Meestal ben ik op zoek naar een mooi plaatje, maar het eindigt altijd met mijn banden in de blubber langs de kant van de weg omdat iets anders me daarheen sleurt.

Vandaag viel ik op de modder zelf. Hoe teken je dat eigenlijk? Beginnen met de waterlijn omdat je die uit moet sparen. Kijken waar de zon staat en uit mijn hoofd de schaduwen aanbrengen. Dan alles wat vooraan staat, vooral duidelijk en afgebakend tekenen. In dit geval oude maïsstengels, die met een soort mangrovewortels aan de grond vastzitten. En tussendoor natuurlijk even een zwerm vogels toevoegen. Hoe ik dat doe? Geen idee.

Op de rechterpagina kwam de trein voorbij. Hij is iets te groot geworden omdat hij los van het landschap getekend is. En hij gaat dwars door mijn spelende kauwen heen, dat is niet netjes van hem. De grote berg modder met oude stengels aan de linkerkant van de schets ligt kennelijk al een tijdje aan de kant van de weg, want op sommige plekjes groeit groen gras. Zouden ze die berg gebruiken als mest? Het ziet er vruchtbaar uit. De klei is zwart tot donkerbruin, en er zit een rode gloed doorheen. Het nodigt uit tot een heel expressief schilderij met abstracte vegen in bruin, paars en rood. Alleen schilder ik niet.