Een dagje Arnhem. Ik was nog nooit in het Gemeentelijk Museum in Arnhem geweest. En dat terwijl ik opgegroeid ben in Wageningen. Misschien ben ik er ooit wel geweest, maar was ik te jong. Ik kende alleen oud-directeur Pierre Janssen van televisie.

Het museum, dat nu gewoon ‘Museum Arnhem’ heet, ligt prachtig op een vooruitstekende punt van de stuwwal ten noorden van de Rijn. Je zult een geweldig uitzicht hebben vanuit het café, maar vandaag zag ik alleen dichte mist. Maar het is een mooi gebouw en de collectie is de moeite waard.

Het mooist vond ik de ‘Millennials’, jonge kunstenaars vanaf 1980. Ik viel op de video’s van Taus Makhacheva. Onder andere deze: een klein zwart figuurtje probeert een enorm rotsblok het laatste zetje te geven zodat hij op de vallei stort die je links ziet liggen. Leuk om te zien welke pogingen zo’n figuurtje allemaal doet, gebukt, met een voet tegen een kei, achterstevoren, gehurkt, bovenhands, onderhands, geweldig. Natuurlijk lukt het niet, dat zie je zo, maar je leeft mee met het figuurtje dat echt alle kracht zet die het heeft. Het maakte me erg vrolijk.

Aan een volgende muur zag ik de zwarte vlag van IS die ik erg bewonder om de grafische kwaliteiten. Ik tekende hem nauwkeurig na, maar omdat de bladzijde bestemd was voor het dagboek op mijn website, schrok ik terwijl ik het deed. Wat als er echt iets gevaarlijks op staat? Wat als ze me weten te vinden via mijn Nieuwsbrief? Opeens zat ik middenin de werkelijkheid. Ik ging op zoek naar een suppoost en vroeg het na. Kennelijk was daarover nagedacht: er staat ‘shampoo’.

Hulde aan kunstenaars die zo veel emotie weten op te roepen.