Van de week wilde ik een plantje kopen bij een groot tuincentrum. Dat plantje stond vlak bij de ingang, dus ik dacht er snel weer uit te zijn. ‘Dat had je gedacht’, jodelde de kerstman. ‘Mooi niet’, schetterden de ballen en honderdduizend lampjes in de versieringen riepen het allemaal na. Wat een ellende! Het eerste tuincentrum met alleen maar planten in de kersttijd gaat helemaal binnenlopen, ik weet het zeker. Daar gaan al die mensen heen zoals ik, die gestoord worden van al die herrie. Of word ik gewoon oud en knorrig?

Kerst, dacht ik, iets met bomen en rood. Waar zal ik heen vandaag? Het wordt mistig en regenachtig, maar binnen is geen optie, ik wil zo veel mogelijk naar buiten met dit schetsboek. Natuurlijk, schoot het me opeens te binnen: een pinetum, sterker nog, ons eigen ‘Pinetum Birkhoven’! Dat is vlakbij, groen en rustig.

Na een korte autorit en een snelle schets van een aantal grote coniferen besloot ik nu eens alle kleuren van mijn omgeving heel nauwkeurig te bestuderen. Dat kan kennelijk alleen maar met mijn kleurenkaartjes. Meestal gebruik ik een ‘reistruc’: het onthouden van groenkleuren aan de hand van groenten en fruit, maar ik dit geval is dat nog veel te grof. De kleuren zijn zo subtiel dat het veel zorgvuldiger moet gebeuren. Ik heb deze keer mijn kleurenkaartje mee gescand, zodat u eens kunt zien hoe dat er uit ziet.

‘U dacht: het is mooi weer, ik neem mijn stoeltje mee..’ zei een lachende meneer op weg naar de auto.