Een lievelingsplek om vogels te schetsen. Met cursisten van de cursus ‘Schetsdagboek’ staan we op de brug te schetsen terwijl de school achter ons uitgaat. ‘Bent u aan het vogelen?’ Dat klinkt als iets smerigs….

Het is hartstikke moeilijk om vogels in beweging te schetsen. Je kunt niet tekenen terwijl de vogel vliegt, want dat gaat veel te snel. Je kunt ook niet nadenken over wat je ziet. Dus moet je een andere methode toepassen, zoals het zo vaak is met schetsen: elk onderwerp heeft zijn eigen aanpak.

Dit is de aanpak: soms zie je een stel rondvliegende vogels bij elkaar, omdat er net voer gestrooid is, of omdat ze vliegjes aan het vangen zijn. Dat is een mooie locatie om snelle schetsen te leren maken. Volg één vogel en beslis in een seconde welke houding mooi is. ‘Pak’ die alsof je een foto maakt, of erger, alsof je hem schiet. Zeg eventueel hardop ‘Yes’ ; helpt echt. Probeer daarna datgene dat je in gedachten ziet na te tekenen zonder verder nog op te kijken (die vogel is trouwens allang weer weg). Dus uit je hoofd schetsen. Zet bij iedere schets een nummer. Je zult zien dat nummer 10 veel beter is dan de eerste. Doe het nooit te lang, want het is erg vermoeiend.

Maak zo’n pagina met studie een beetje leuk door de achtergrond een kleurtje te geven.