Ik was van plan na het bezoek aan mijn ouders de uiterwaarden weer eens te schetsen, en ik stelde me voor om bij Hotel de Wageningsche Berg te gaan zitten. Maar toen ik de dijk op wilde zoeven naar het Lexkesveer (de pont over de Rijn) bedacht ik dat er een picknickplaats is boven op de dijk. Toegang via een fietspad. Ik zoefde dus het fietspad op en stapje uit met mijn spullen. Het is zo’n picknickplaatsje waar alle toeristen even gaan zitten en daarom zal je er nooit ‘locals’ zien. Gek eigenlijk, want het is een heel goed plekkie. Recht voor me op de helling: Hotel de Wageningsche Berg. Het hotel is bekend om het beroemde uitzicht over de Rijn en de uiterwaarden, talloze keren geschilderd en gefotografeerd. En nu zit ik in het schilderij.

Maar het was behoorlijk koud, dus ik heb in noodtempo een schets gemaakt. Minuutje of vijf. Ik heb er wel heel secuur de kleuren bij gezet, want ik wilde de schets thuis inkleuren met aquarel, en uit ervaring weet ik hoe weinig je onthoudt van die kleuren. Dus: paarsbruin, crème, donkerrood (van de prachtige meidoorns die overladen zijn met bessen) ijsblauw en bruingrijs, en die hele moeilijke kleur van wintergras.

Een mooi moment: net voor de grote winter invalt, de bessen nog niet ten prooi gevallen aan de kramsvogels, nog wat blad aan de wilgen, nog wat bruine beuken in het bergbos, bijna klaar. En dan zo’n ijl koud winterluchtje met dreigende wolken. Elke dag is de moeite waard.