Maandag was ik naar Amersfoort en ik had me al verheugd op het schetsen in de trein. Vooral de verkleurende bomen vielen me op, dus heb ik bomen geschetst.

Hoe dat gaat? Pak de benodigde kleurpotloden in je hand: donkergeel, lichtgeel, roodbruin, donkergroen, paarsrood. (Die heb je natuurlijk altijd bij je……)
Zoek een gekleurde boom in de verte, kijk goed naar de kleurvlakken en krabbel uit je hoofd de kleurvlekken arcerend in de vorm van de boom. Bij een berk verticaal naar beneden, bij een populier warrig in een pluk bovenaan de boom. Dat is het. Voeg later takken en stam toe, en schets vanuit de kleur, van boven naar beneden. Gewoon een keer proberen, het is leuk om te doen als je het maar klein houdt: iets van 3 cm per boom.

Hoe verder weg de boom staat, hoe langer je hem ziet. Vooral in Denthe en Overijssel is dat best te doen. Dus ik heb hard gewerkt in de trein, en toen ik bij Ermelo de bossen langs de spoorlijn uitkwam scheen de zon en was de wereld één grote feestende kleurmassa. Met een blauwe lucht. Toen heb ik een kleurmassa geschetst om mijn blijdschap weer te geven.

En vandaag probeerde ik hetzelfde in de kerktuin, nog in de ban van eergisteren. Wat is die herfst toch geweldig! En helemaal als je somber wordt van al die mondkapjes in de trein.