Vandaag moest ik in Zeist zijn en ik had tijd over, dus ik ben een rondje door een oude wijk gereden. Een mooie bosrijke wijk. Prachtige oude villa’s met enorme hulststruiken aan het pad, hoge coniferen naast het huis en grote hagen Taxus. Vooral heel veel wintergroen. Wat geeft dat een rijk en rustig gevoel, zo veel groen in de winter.

Ik heb heel veel foto’s gemaakt van die wintergroene struiken en bomen om te beoordelen hoe hoog ze nu eigenlijk worden. Dat wordt me niet heel duidelijk in de boeken die ik heb, want in werkelijkheid ziet het er toch anders uit. In mijn toekomstige tuin in Warffum wil ik een basis van veel wintergroene struiken. Die geven behalve rust ook een schuilplaats aan veel vogels. Op dit moment is er daar alleen nog een haag van laurierkers bij de buren. Er is geen enkele basis of vorm in de tuin, dus die ga ik maken met een goede keuze aan struiken. Ik heb ze meteen maar gekocht. Vrijdag, als we de sleutel van ons nieuwe huis krijgen, neem ik ze als eerste mee naar Warffum.

Die altijd groene basis ga ik aanvullen met veel besdragende struiken zoals Gelderse roos voor de lijsters, rimpelroos voor de groenlingen, en met stekelige struiken waar de mussen in kunnen nestelen. Daartussen komen de bloeiende planten, waaronder veel bollen, tweejarigen en planten met mooi gevormd blad. En uiteraard veel mooie klimplanten. Dat allemaal later, eerst maar eens het raamwerk.

En de schetsen heb ik gemaakt van foto’s…. ja, ik weet het.