De les van vandaag vindt buiten plaats. Het is prachtig zonnig en 24 graden, zonder al te veel wind, ideaal dus. Ik heb stoeltjes meegenomen in de auto zodat we heerlijk kunnen zitten op een landweggetje met uitzicht op Rottum en Kantens. Ik zorg altijd dat ik contact heb met de boeren die langs komen. Verschillende boeren hebben hun wijsvinger al opgestoken – een nauwelijks waarneembaar gebaar – dus ik neem aan dat het daarmee in orde is.

De les gaat over potloodtonen. Hoe maak je een dorpje met bomen op een terp? Ik heb stiekem al gekozen voor de westkant van Rottum, omdat ik weet dat je daar de kerktoren kunt zien. Dat scheelt een stuk in de herkenning. Het was een heel gepuzzel. Toen we klaar waren met de les, zagen we deze sloot met uitzicht op Kantens in tegenlicht: .. mooi. Heel mooi, dat wel. Alleen moest ik even hard nadenken over de instructie. Hoe doe je dat? Welke beweging maak ik met mijn potlood en hoe geef ik de verschillende soorten planten aan?

Achteraan beginnen bij de horizonlijn. Die partij heel zacht grijs maken voor het tegenlicht. Dan de koeien. Ik maak even een voorbeeld links onder op mijn bladzijde: ‘een koe is een rechthoek met een driehoek eraan die naar beneden wijst, meer niet’.
Dan het riet. Dan het water. Dan het gras. ‘En hoe doe je dan dat licht op het gras?’ Geen idee, misschien wel gewoon niet.