Met een nieuwe uitdaging op zak trok ik gisteren naar de Kijktuinen in Nunspeet. Prachtige tuinen op kleur, met vooral veel paarse en rode tinten. Ik besloot mijn gele stoeltje mee te nemen omdat er vast geen zitplaatsen zijn op de cruciale plekken. En later bleek dat ook de stand van de zon van grote invloed is, want je moet de zon in je rug hebben om een beetje lekker te kunnen kijken.

Blijkt het gras zo nat en kwetsbaar dat ik daar mijn klapstoeltje niet in durf te zetten. Ik zou het hele gras vernielen. En de plek die ik in gedachten had lag inderdaad precies tegen de zon in. Dus was ik wel gedwongen om ergens op een bankje te zitten met uitzicht op een stuk witte en lichtgele tuin. Noem het een uitdaging, noem het pech, ik noem het gewoon niet ideaal.

Dat is waarschijnlijk te zien. Ik dacht met zo’n prachtige lichte zonnige aquarel thuis te komen, en wat maak ik? Niet iets wat in al die schilderboeken staat. Terwijl ik nog wel zo goed gewacht heb tussen de verflagen door, tot het echt droog was. Misschien is dat juist het probleem, en had ik hiervoor toch echt aquarelpapier moeten gebruiken. Nat in nat. Dus eerst natmaken, dan een laag lichte kleur. Dan wachten. Dan weer kleur. Dan wachten, etc.

Je weet het wel.