Het is vrij warm en windstil. Vlinderweer. En de Buddleia zit inderdaad stampvol vlinders, ik tel er meer dan 50! En er zijn opvallend veel kleine vosjes.

Vanuit het huis zie ik vijf kleine vossen op de ene en zes op de andere terrastafel. Ze zitten allemaal met hun vleugels plat op tafel, en het ziet eruit alsof het kikkers zijn. Ik denk alleen dat ze allemaal wegvliegen als ik naar buiten ga. Dus een simpel schetsje vanuit het raam en daarna met mijn kleurpotloden naar buiten. Ik heb ontdekt dat het schetsen van levende vlinders het beste gaat per soort, met de kleuren die ik nodig heb in mijn vuist. Voor de kleine vos is dat Van Dyck bruin, hemelsblauw, zwart, donkergeel en gebrande oker. Ik begin met de lichtste kleuren. Alleen kleine kleurvakjes, dus zonder de vlinder te tekenen. Het blijft een sport en het is behoorlijk moeilijk, maar daarom een flinke uitdaging. Intussen probeert mijn jonge kat Pluma de vlinders ook te vangen, maar dan letterlijk helaas. Voorlopig springt hij gelukkig steeds mis.

De lila bloempluimen van de Buddleia hangen pal voor mijn neus. Soms zit een vlinder zo lang stil op het paars dat ik details kan tekenen. Er is één kleine vos die helemaal gaaf is en heldere kleuren heeft. Er zijn ook exemplaren met stukjes uit hun vleugels en doffe kleuren. Jammer dat zulke prachtige dieren ook dood gaan.