Loods 5 is een gigantisch groot gebouw in Vathorst, een heel grote hal die opgedeeld is in kleine bedrijfjes. De bedrijfjes handelen in ‘woon- en lifestyle gerelateerde artikelen’: meubels, servies en decoratie. Ik ben er één keer eerder geweest en verbaasde me toen over de enorme hoeveelheid spullen die allemaal even mooi en aantrekkelijk waren.

Vandaag was het grijs en nattig weer, dus ideaal om een rondje Loods 5 te doen. Het leek me leuk om alles wat ik mooi vond te gaan tekenen. In het restaurant heb ik het cijfer vijf van de naam groot in mijn schetsboek getekend om een kader te hebben voor alle losse schetsjes die ik verwachtte te maken. De 5 staat ook voor de wandeling die je aflegt door het immense gebouw.

Meteen na binnenkomst in de winkel werd ik gegrepen door opgezette dieren. Wow! Ik zag blauwe vlinders, hertenkoppen met gewei, een opgezette haai en veren in een standaard. Ik was verbaasd en verrast: wat een kans om dit te schetsen! Fantastisch en ideaal om die dieren van heel dichtbij te kunnen bestuderen. Ik raakte helemaal in de ban van die prachtige vlinders.

Na een tijdje tekenen realiseerde ik me dat ze inderdaad echt waren en dus allemaal geleefd hebben. Dat gaf te denken. Opeens vond ik het niet zo leuk meer. Ik heb altijd gedroomd van een prachtige Morpho in mijn verzameling thuis, maar na vandaag niet meer. Na enig onderzoek kwam ik er thuis achter dat die vlinders heel moeilijk te kweken zijn, dus is het helemaal niet zeker dat al die opgezette exemplaren niet uit het wild komen. Grootschalige handel in opgezette dieren? Lijkt me geen goed idee.