Dit is een studieschets. En een praktische les. Het wordt dus geen mooie bladzijde, maar dat is nooit mijn bedoeling. De bedoeling hiervan is de vormen van een aardhommel te ‘vangen’ in de vlucht.

Hoe doe je dat? Ga lekker zitten in het zonnetje bij een plant met bloemen waar hommels op vliegen (om de één of andere reden vaak blauwe bloemen…) en wacht. Niks doen, vooral niet iets anders gaan tekenen. Dan komt er een hommel aan. Laat hem rustig vliegen en kijk of het een blijvertje is. Kijk alleen maar, gewoon om te genieten.

Kies dan een bepaalde houding tijdens het vliegen die je opvalt en probeer die even heel intensief te bekijken. Het voelt voor mij alsof ik een foto maak. Bevries dat beeld. Dat is al moeilijk zat maar het went snel.

En dan: niet meer kijken naar de hommel en proberen te reproduceren wat je in gedachten ziet. Rete-moeilijk, dat klopt. Maak daarvan een krabbel, doe vooral niet meer dan dat, geen enkel lijntje toevoegen uit je fantasie. Het verschil tussen geheugen en fantasie is flinterdun, maar het is er en je voelt het. Volgende houding. En zo ga je een kwartiertje door. Het kost bergen concentratie, maar het is leuk en erg leerzaam. Je leert zo goed kijken en onthouden dat vogels misschien ook wel in aanmerking komen.

O ja, en dan: GEEN mooie kleurtjes toevoegen die je niet gezien hebt. Alleen een kadertje om de bladzijde en misschien een echte hommel van een plaatje. Accepteer je eerste, onhandige pogingen, want dat is wat je gezien en onthouden hebt. Wees eerlijk tegen jezelf.