Ik ben gek op bladeren. Grote, kleine, smalle, brede, donkergroene en lichtgroene bladeren. En als het zulk grijs weer is als vandaag mis ik ze soms zo erg dat ik naar een tuincentrum ga met veel kamerplanten. Of naar Burgers’ Bush, zoals vandaag.

Ik heb twee uur rondgehangen in het tropisch regenwoud. Heerlijk. Om me heen de mooiste vogels en bloemen en overal allerlei bladeren. Het geeft me een heel weelderig en rijk gevoel. Gek, terwijl ik toch nooit in de tropen ben geweest lijkt het alsof ik me er thuis voel. Het herinnert me in ieder geval aan de achterburen van mijn ouderlijk huis in Wageningen, die uit Indonesië kwamen. Hun huis stond vol met grote bananenbomen, een enorm tropisch aquarium, een opgezette tijger in de gang, en sabels aan de muur. Waarschijnlijk heeft die sfeer gezorgd voor mijn tropische fascinatie.

Ik heb heel veel gezien vandaag. Ik heb blauwgroene hagedissen gezien en paarse vogels. Ik was gelukkig, ik heb genoten. Deze bladzijde zou een afspiegeling moeten zijn van dat gevoel, maar dat valt me tegen. Terwijl ik er zo mijn best op heb gedaan.

En dat zal de oorzaak zijn.