Het regent de hele dag. Vanmorgen viel het nog mee, dus ben ik een rondje door de kerktuin gelopen en wat me opviel is hoe groen alles al is. Het blad van de daslook vooral maakt de hele bodem licht frisgroen. En overal voorjaarsplantjes die open gaan zodra er zon is. Maar vandaag dus niet.

De les van gisteravond lag nog op tafel. Die ging over texturen en structuren, en de voorbeelden lagen er ook nog. Dus ik heb de bladzijde in mijn lesboekje maar verder uitgewerkt. Altijd leuk om met alleen een simpel potloodje prachtige vormen en ribbels te toveren.

Bij texturen is het belangrijk vooral de huid van een zaad of plant weer te geven. Voelt het zacht aan? Lijkt het zacht, maar voelt het ruw? Voelt het prikkelig of juist harig? Wat je voelt met je vingers moet je kunnen zien in de tekening. Stofuitdrukking heet dat in vaktermen. Dat is nogal een moeilijk probleempje, dus geef ik les in soorten haartjes en hoe je die kunt maken. Heel leuk.
Structuren zijn de groeivormen van een zaad. Vaak spiralen en ruitpatronen. De kijker moet kunnen zien dat de tekenaar het begrepen heeft en uit zijn hoofd kan. Om dat te schetsen gebruik ik een rood potlood, waarna ik met gewoon potlood de details in kan tekenen. Ik heb het al een aantal keer gedaan inmiddels, maar het blijft leuk.