Ik zat met een goed glas witte wijn naar de etappe van de Vuelta te kijken. De aankomst op een grauwe berg met nog even een heel steil klimmetje voor de finish. Geweldig. Eigenlijk zou je het nauwkeuriger moeten volgen met een kaart erbij en zo, dan leer je nog wat over het landschap van Spanje. Toen zag ik op het kozijn aan de buitenkant een prachtig insect in de zon zitten. Soort hele grote wesp. Een hoornaar, dacht ik, want ik had er over gelezen in de krant: dat er hele grote gesignaleerd zijn.

Nou vind ik samen wielrennen kijken erg gezellig, maar zo’n dier stopt alles. ‘Bestuderen, bekijken, tekenen!’, riep alles in me. Even later stond ik buiten met een glas en een kartonnetje en ving hem vrij gemakkelijk.

In de scherpe namiddagzon in mijn atelier laat ik hem overlopen in een petrischaaltje, waardoor hij minder mobiel is en ik bestudeer hem nauwkeurig. Met mijn insectenboek erbij blijkt het een hommelzweefvlieg. ‘Onmiskenbaar door de grote afmetingen’, staat erbij. Dat moet hem zijn. Alleen heb ik nu gezien dat zijn vleugels ook nog gekleurd zijn met oker en zwart. Heel erg mooi. De onderkant wilde hij niet tonen. Zou ik ook niet doen.

Ik heb hem losgelaten in de tuin, waarna hij met enorme vaart richting buren vertrok. Mijn hoop dat hij nog eens op bezoek komt, is waarschijnlijk ijdel.