Ik weet niet of het u weleens is opgevallen: Amersfoort barst van de blokheggen. Dat zijn heggen van Spaanse aak of veldesdoorn die gesnoeid zijn tot brede blokken tussen en langs de wegen. De Amsterdamseweg bijvoorbeeld heeft een blokheg tussen de rijbanen vanuit het centrum die pas bij Soest ophoudt. Langs de Stadsring vindt u blokheggen en bij het nieuwe ziekenhuis zijn alle bermen beplant met jonge esdoornscheuten die gesnoeid gaan worden. Nieuwe heggen dus.

Jaren geleden heb ik eens een artikeltje in de stadskrant geschreven over bijzondere bomen in de stad, compleet met tekening. De blokheggen aan de Kattenbroekerweg en de Holkerweg stonden op het punt gerooid te worden, en we hebben toen met een aantal vrijwilligers gezorgd dat de heggen geknipt werden. Het heeft twee weekenden gekost met een man of 30 om de zaak netjes te knippen. Maar het was wel erg gezellig, verbindend onder de bewoners van de wijk, en de heggen staan er nog steeds.

De heg op de tekening staat langs de Bunschoterstraat ter hoogte van Nieuwland. Ik reed er vanmorgen langs. Mijn aandacht werd getrokken door de drie etages die er in de loop van de jaren in gesnoeid zijn. Verschil van beleid?

Op de achtergrond het bijzondere gebouw van de schietvereniging. De voortrazende auto’s er tussenin heb ik maar weggelaten.