De sneeuw is weg. De vorst ook. Hier en daar ligt nog een klein hoopje sneeuw bij iemand op een oprit of een blok ijs uit de vijver, maar de rest is helemaal weg.

En wat er dan te voorschijn komt is niet voor de poes. Alles zit onder de vogelstront, lege eierschalen naast de composthoop, vieze drap bij de voederplaats, overal resten zaad en pinda’s. Dus dat wordt schoonmaken de komende dagen. En de tuin zelf is natuurlijk ook een zootje, want ik maak hem niet winterklaar, om de vogels te plezieren. Resultaat is dat alles slap hangt en vies wordt, maar dat heb ik er voor over. Dus eerst maar eens knippen en dan de planten één voor één nalopen: de vorstbescherming (plastic zakken) kan weg, de potten met bollen schoonmaken en mooi neerzetten, de Buddleia’s knippen, enzovoort, enzovoort. Kortom, ik kan niet wachten.

Op deze schets is maar een klein gedeelte van de tuin te zien, namelijk mijn ‘vogelplein’, en zelfs op dat kleine stukje is een berg werk te doen. Wat ik allemaal zie voor werk heb ik erbij gezet.