Gisteren even naar ‘stad’ geweest om kleurpotloden aan te vullen. Die koop ik bij een speciaalzaak. Ik gebruik het liefst Faber-Castell ‘Albrecht Dürer’, kleurpotloden met een aquarelfunctie (die ik overigens niet toepas). Ze zijn duurder dan de gewone. Maar omdat ik graag kleur met veel druk van mijn hand, houd ik van deze wat vettere kleurpotloden. Ik heb het gehouden bij een kapitale uitgaaf van 6 kleuren, dat is voorlopig genoeg, gezien de prijs van één potlood.

Er zat een mooie rode bij. Die wilde ik ’s avonds gebruiken voor de rode maan. Tenminste, die rode maan was aangekondigd en ik had het helemaal voorbereid. Ik had om een uur of negen de lucht getekend met silhouetten van de bomen en struiken in onze tuin. Later begreep ik dat de rode maan vooral bij een lege horizon bekeken moest worden, dus om tien uur ging ik met mijn man naar de spoorlijn, waar je ruim uitzicht hebt op de akkers ten zuiden van Warffum. Er stond een heel stel zwarte schimmen die gedag zeiden. Eéntje wenste er zelfs ‘Gelukkig Nieuwjaar’. Inderdaad was het ongeveer hetzelfde sfeertje, alleen warmer.

Er was een maan. Een heel kleintje. En hij had een kleurtje: bleek oranje. En er was Mars, en dat was toch nieuw.