VOORJAAR! Ik heb de hele dag in de tuin gewerkt en ik zie overal iets opkomen. Zoals gepland ga ik nu op detailniveau aan het werk. Met mijn handen als hark de mulch weghalen en kijken wat er allemaal opkomt. Intensief werkje, maar dat doe ik niet door de hele tuin hoor. Eigenlijk zijn er maar een paar dingen die altijd weg kunnen, dus wat (in mijn tuin althans) onkruid is: beekpunge, brandnetel, kweekgras en paardenbloem. Hoe mooi ze ook zijn in de natuur.

En bij de rest moet ik enorm uitkijken dat ik geen leuke dingen weghaal. Overal staan zaailingen van tweejarigen. En waar ik ze liever niet heb, spit ik ze voorzichtig uit en verhuis ze naar een betere plek. Meconopsis bijvooorbeeld is mooier met een hele club dan in zijn eentje, dus die verhuis ik consequent naar één plek in de tuin. Ze hebben wel heel lange wortels dus ik ben blij dat ik op tijd ben. Vergeet-mij-nietjes staan vaak veel te dicht op elkaar, dus die splits ik en verhuis ik ook. Zo ben ik de hele dag aan het slepen met kleine plantjes. Waar de grond vrij gekomen is, heb ik alvast sterke eenjarigen gezaaid. Veel te vroeg natuurlijk, maar ik probeer het gewoon.

En dan staan er overal nog heel veel zaailingen met maar twee kiemblaadjes. Geen idee wat het is, dus laten staan tot ik het wel weet. En dan blijken het misschien allemaal zaailingen van de linde. Ik strooi nooit meer lindeblad als mulch. O ja, en de binnen opgekomen zaailingen heb ik in een groot krat buiten gezet zodat ze konden kijken. Konden ze meteen een beetje wennen aan buiten.