Ik zag een rouwstoet voorbijrijden, dus het leek me niet het moment om in de kerktuin te schetsen. Daarom heb ik een aantal bessen en vruchten afgeknipt en meegenomen naar mijn atelier. Dat duurt 5 minuten. Vervolgens zit ik 1,5 uur te tekenen. En te schrijven.

Soms is dat ook wel weer lekker, om aan mijn tafel te turen op de bessen van de karmozijnbes. Het is een ingewikkeld geheel, vooral omdat ze nog glanzen ook. Iemand in het dorp noemde die bessen gevaarlijk. Niet dat ze je zullen aanvallen, maar ze zijn erg giftig. Dat klopt, maar alleen als je ze allemaal opeet en na de eerste bes begin je al te spugen van walging, dus zo’n vaart zal het niet lopen. Bovendien vind ik dat je beter aan voorlichting kunt doen, dan alles wat gevaarlijk is uit de weg halen, en dat geldt niet alleen voor bessen….. Dus bij deze.

Heerlijk, rozenbottels kleuren, met al die tintjes geel, oker, oranje en rood. Met kleurpotlood kun je die overgangen van de langzaam kleurende bessen prachtig weergeven. Beter dan met aquarel. En mijn tekentafel gaat er zo heerlijk uitzien met al die potloden en bessen, daarom zou je het alleen al doen.