De grauwe abeel van de achterburen is bepalend voor de sfeer in mijn tuin. Zo’n boom krijg je er gratis bij en het is slim om die te integreren in je eigen tuin. Ik heb gezorgd dat de heg visueel overgaat in deze boom, door de laurierkers-heg te laten groeien en de liguster ook. Zo lijkt mijn tuin hoger en is de schutting niet meer te zien. Daar bovenuit steken de grote stammen van de boom. Bekende tuinarchitectentruc. Als extra cadeautje staan mijn nog steeds bloeiende Helianthussen ervoor, en drapeert de passiebloem zijn enorme ranken door de heg. Het is één geheel geworden.

Vandaag begint de boom heel veel blad te laten vallen. Bij sommige bomen zijn alle herfstkleuren te zien in één enkel blad (Acers) en verkleurt de boom met al die bladeren als een vuur. Soms heeft een boom egaal gekleurde bladeren. Maar wel allemaal van een aantal kleuren. In dit geval: donkergeel, oker, lichtbruin en zacht olijfgroen. Dat geeft meer een confetti-effect, wat leuk is om te tekenen.

Ik had de stammen al getekend met zwarte balpen, zoals gebruikelijk, en bedacht dat dat niet zo handig was omdat dan de kleuren er overheen te krijgen. Dus ik gebruikte oliepastel, wat dekkend is. Daarnaast is oliepastel (een luxere variant van vetkrijt)  lekker intens van kleur zodat ik het goede effect krijg.